A COLLABORATION MONUMENT

gislaveds dancers framför monumentet

Projektet A Collaboration Monument är ett multidisciplinärt globalt konstverk, som realiserats i sin sjätte version på Gislaveds konsthall. Initiativtagare till projektet är konstnärerna Olof Nimar och Örn Alexander Àmundsen, talesperson Renée Padt och curator Nils Svensk. Efter att det sjätte monumentet realiserats och visats som utställning och performance går arbetet nu vidare mot en publikation.

Kära Besökare


Samarbete kan vara problematisk, det har vi förmodligen alla erfarenhet av. Ofta måste en sida vika sig för en annan. Men kan det verkligen kallas samarbete då, när någon bestämmer mer än de andra? Somliga säger att samarbeten behöver ledarskap, är det sant? Eller är det möjligt att samarbeta på ett helt oauktoritärt; jämlikt sätt och ändå uppnå sina mål?


A Collaboration Monument, som initierades 2011, är ett pågående försök att uppnå ett perfekt jämlikt samarbete. Alla medverkande har en tydlig roll. Alla får någon information som de sedan överför till ett specifikt medium, som ett “cadavre exquis” varje steg kommer närmare skapandet av ett monumentalt verk.


Välkommen till ”Kära Besökare” en utställning av och om skapandet av ett nytt Collaboration Monument, det sjätte.


Skapandet av detta monument startade med att en talesperson för monumentet anlitades, en facilitator för att frambringa monumentet och vara dess röst genom processen. Den första uppgiften blev att hitta en hundmänniska.


I mars 2021 möttes hundmänniskan, baserad I Göttingen, Tyskland, och två stå-uppkomiker baserade I Istanbul, Turkiet, över zoom. Hundmänniskan fick utföra en serie teckningar efter de två komikernas instruktioner. Dessa gavs samtidigt, en i vart öra genom specialkonstruerade hörlurar. Tillsammans genom en besvärlig kommunikation, skapade de tre åtta teckningar utan upphovsperson, ritningarna till monumentet.


Teckningarna trycktes sedan på t-shirts vilka sändes till åtta dansare från olika delar av världen: Kanada, Venezuela, Singapore, Litauen, Italien, Sri Lanka, Jamaica och Mexico. Dansarna skapade var sin kort dansvideo utifrån sin teckning som de la upp på sin respektive TikTok profil.


Dessa dansvideos skickades avslutningsvis till en koreograf och danslärare i Gislaved som tillsammans med sina elever använde dem för att skapa en ny koreografi. Denna dans är monumentet.


Vi bjuder härmed in dig, Besökaren, till att se monumentet och spåren av dess tillblivelse på Gislaveds konsthall, med live performance av monumentet på öppningsdagen den 13:e november och den 22 januari.


För A Collaboration Monument,


Renée Padt, Talesperson A Collaboration Mounment


Nils Svensk, Curator Gislaveds Konsthall


Videoinstallation ur utställningen med A Collaboration Monument, filmerna visar Gislaveds dancers när de repeterar monumentet
Gislaveds Dancers framför a collaboration monument