Konsthallens öppettider

ons-tor 12-18
fre-sön 11-16

Stängt mellan utställningsperioderna.

Sketch - Hulda Sandelin

Utan titel av Hulda Sandelin

Hulda Sandelin

"Konsten att se"

10 – 28 maj

 

www.huldasandelin.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

https://picsart.com/blog/post/beautiful-nature-sweden-lapland/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

https://picsart.com/blog/post/art-autism-awareness-day/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Biografi Hulda Sandelin:

Hulda, född Jonasson 1974, har växt upp i Hestra och hann ha ett flertal utställningar innan hon som 21-åring flyttade till Norrland. Hon uttryckte sig då i allt från akrylmålningar till foto och videokonst.

 

Hulda har skapat så länge hon kan minnas. Redan som barn ”lånade” hon sin pappas oljefärger och målade stora målningar på golvet i sitt rum. Efter gymnasiet gick hon en tvåårig bild- och formlinje på Viebäcks folkhögskola där hon andra året inriktade sig på foto och video. Men livet förändrades och hon tappade bort förmågan att uttrycka sig konstnärligt.

 

Idag har Hulda hittat ett nytt formspråk i den digitala världen. Fortfarande utforskande av det nya uttryckssättet har hon blivit mycket uppskattad. Både för sina oredigerade fotografier av den norrländska naturen och sina digitala teckningar och bildredigeringar.

 

Hulda bor numera i Lycksele med sin man och sina två barn. Utöver konstnärskapet är hon föreläsare och utbildare inom psykisk hälsa och autism.

 

 

Om "konsten att se"

En utställning av Hulda Sandelin

 

”Under många år trodde att jag tappat bort den. Den där förmågan att se, fånga och uttrycka mig konstnärligt. Men för två år sedan bestämde jag mig för att börja fotografera igen. Bara för min egen skull. För att göra det lite mer intressant skaffade jag ett instagramkonto och började lägga upp lite bilder där. Ganska snart upptäckte jag att mina bilder intresserade andra. Bilder som jag tagit på min egen bakgård i en liten by i Lappland fick tusentals ”likes” och delades på andra konton. Jag förstod efter ett tag att jag hade kvar förmågan. Att se, fånga och skapa.

 

För två år sedan laddade jag ner appen PicsArt för att redigerar bilder i mobilen. Jag upptäckte efter ett tag att genom denna app fick jag tillgång till en enorm ”community” av människor från hela världen som var intresserade av bilder på en mer konstnärlig basis än på Instagram. Jag lade upp några bilder där och blev ”upptäckt”. Efter tre månader hade jag 18 000 följare från hela världen. Idag har jag 200 000, en helt overklig siffra...”

 

Hösten 2015 hade PicsArt en av sina första utsällningar på ett galleri i San Fransisco. Där fick Hulda äran att, av PicsArts 65 miljoner aktiva användare, få en en av sina bilder utställda. Hon blev också utvald att bli publicerad i PicsArts årsbok som en av de mest intressanta konstnärerna under 2015.